8 tips för att undvika att avslöjas som nybörjare inom cykling

Cykling har blivit en alltmer populär sport och många ser fördelarna med cykelträning, som i jämförelse med andra träningstyper är en relativt billig sport. När man börjar med något nytt och inte är så bra, det mesta här i livet kräver som bekant lite träning, kan det vara skönt att inte sticka ut så mycket. Men i vår iver att köpa rätt utrustning för att smälta i gänget blir effekten ofta den rakt motsatta. Den önskade diskreta framtoningen skriker nybörjare lång väg. Om du vill undvika att hamna i denna något prekära situation kan du här, med glimten i ögat, ta del av några tips som kommer hjälpa dig på vägen.

Få lite koll på cykling

Här nedan kommer åtta tips som inte kommer få dig att se ut som något du inte är, det vill säga varken nybörjare eller proffs.

  1. Inga proffskläder. Det finns få saker som skriker så mycket nybörjare som en full mundering av lagkläder. Och då menar vi allt från hjälm till skor. Ta inte på dig kläder för ett lag du inte tävlar för och framförallt lägg pengarna på något roligare som är ditt eget.
  2. Välj och köp välsittande kläder. Cykling är en sport med tighta kläder och det kan kännas lite konstigt i början. Men det är bara att vänja sig, för den här sporten handlar om aerodynamik. Undvik alltså allt vad lössittande kläder heter eftersom de kommer bli som ett segel när du cyklar.
  3. Köp en ordentlig och cool hjälm. Prova många och välj en som passar ditt huvud, din åkstil och dina kläder.
  4. Inga oljiga taggar. Svarta taggiga märken på ena eller båda vaderna är riktiga nybörjarmissar. Dels visar det att du inte har koll på hur man oljar en kedja och dels att du har noll koll på cykeln och benen.
  5. Raka benen. Det sägs att en seriös cyklist rakar benen för att få optimal aerodynamik. Det finns inga som helst belägg för att det här är sant. Vissa saker får man bara acceptera för det bara ska vara så.
  6. Pimpa cykeln rätt. Det finns mängder av tillbehör avsedda för att få en cykel att se cool ut. Inte sällan har de rakt motsatt effekt. Undvik generalfelen att ha en sadelväska som är stor nog för din sadel eller att hänga på två eller fler vattenflaskor på cykeln.
  7. Glöm reflexerna. De flesta nya cyklar levereras med reflexer, vilket är bra men de är bara ett krav om du cyklar i mörker och det tänker du kanske inte göra. Reflexer i hjulen är ett tydligt nybörjarmisstag, så bara montera bort dem.
  8. Träna på att koppla i och loss dina fötter från pedalerna. Pedaler med clips är ett måste om du inte vill se ut som en nybörjare. Klicket ska sitta i ryggmärgen så att du undviker pinsamheter som att trilla bara för att du inte kommer loss från pedalerna.

Har roligt när du cyklar

Till syvende och sist är ingenting som inte är roligt lockande. Glöm därför inte bort att ha roligt när du cyklar. Ju mer du kommer in i gemenskapen i träningsgänget desto roligare kommer du att ha.