Cykel + festival = cykelfestival, typ

Cykelträning i alla ära men man måste ju har roligt även utanför träningen också. Ett utmärkt sätt att förena nytta med nöje är att åka på en cykelfestival eller varför inte en konstfestival där bilar är förbjudna och cykel är smidigaste sättet att transportera sig mellan de konstverken på det stora festivalområdet. Här kan du hitta tips på några av alla de cykelfestivaler som arrangeras innanför Sveriges gränser och ute i andra delar av världen. Hoppa i cykelskorna, ta på hjälmen och häng med!

Fem festivaler med cykel du inte får missa

Oavsett om du vill fokusera på själv cyklandet eller hellre vill njuta av stämningen runtomkring på området är det här fem festivaler, utan inbördes ordning, som är väl värda att besöka någon gång i livet:

  • Hillbilly Huckfest i Ål, Norge. Festivalen anordnas varje år av ett gäng vänner på en bondgård utanför byn Ål i Hallingdal. Det hela började som en kul idé med lockar numera folk från hela Norden. Festivalen har utvecklats från en ren cykelfestival till arrangemang där musiken är minst lika viktig som cyklarna. Det gör att många kommer till Ål utan cykel.
  • Borås cykelfestival. Här är det Gemenskap – glädje – motion som är temat och det finns MTB-banor i olika sträckningar och med olika svårighetsgrad. Festivalen välkomnar cyklister i alla åldrar och motionsnivåer. Till Borås cykelfestival åker man för att ha roligt, umgås med likasinnade och göra sitt bästa. En riktigt familjefest med andra ord.
  • Burning man festival i Black Rock desert, Nevada, USA. En av världens mest excentriska och öppensinnade festivaler. Bilar är förbjudna inom området, det finns dock gott om olika spektakulära fordon, och besökarna uppmanas att ta sig runt med cykel eftersom festivalområdet är rejält stort. Cykla runt eller lifta med något av alla ombyggda fordon som så gott som alltid har någon form av cykelställ.
  • UCI Women’s World Tour Vårgårda. Här mixas damelitklasser i både landsvägs- och lagtempolopp med olika motionärsklasser i motionärsloppet Velomondo. Festivalen har utvecklats från en mindre tävling till en riktig folkfest med högklassig cykelsport. Det spelar ingen roll om du är inbiten cykelsportsentusiast eller mindre intresserad supporter, här välkomnas och trivs alla.
  • Åre bike festival. Sommarmotsvarigheten till skidåkarnas Åre XCO. Cykla midnattslopp, en eller flera tuffa terrängtävlingar eller delta i Bruning log, och släpa en brinnande stock efter cykeln på kortast möjliga tid över bansträckningen. Under festivalen delas det även ut pris för bästa cykelfilm. Utöver tävlingsklasserna finns det också möjlighet att vara med på guidade turer på cykelstigar runt Åre.

Festivaler ger vänner och minnen för livet

Alla festivaler är ett gyllene tillfälle att få träffa och umgås med likasinnade. Cykelfestivaler är inget undantag i det fallet. Många cykelfestivaler är även anpassade för barn vilket gör att dem till trevliga tillställningar att besöka även för barnfamiljer. Finns det ingen cykelfestival i närheten där du bor, arrangera en ihop med grannarna. Cykla en runda tillsammans, fixa en tipsrunda för cykel eller något annat skoj och avsluta det hela med en liten fest.