Cykelns inställningar och storlek

När du ska köpa ny cykel är det inte bara på vilket underlag som du tänker använda cykeln på mest som är väsentligt. Det gäller även att hitta en cykel som har rätt storlek för att passa dina fysiska förutsättningar och som är bekväm att cykla på. Följ med i vår guide där vi tar upp några riktlinjer som är bra att tänka på vid ett cykelköp.

Välj rätt ramstorlek

Alla cyklar har en ramstorlek och dessa ramstorlekar är en bra utgångspunkt för vilken storlek du ska ha i förhållande till din längd. Precis som med kläder kan samma storlekar skilja sig åt från märke till märke, varför det optimala alltid är att prova cykeln i butiken. Ramarna kan till exempel vara lika höga men längden på överröret kan variera. Om du hamnar mitt emellan två olika ramstorlekar är det dina personliga preferenser som får avgöra ditt val. En mindre storlek ger dig en lättmanövrerad och snabb cykel, perfekt om du föredrar snabba accelerationer och manövrar samt teknisk cykling. Med en större ramstorlek får du en mindre upprätt sittställning vilket gör att cykeln blir jämn och mer stabil i högre farter. Det ger dig bättre stabilitet i exempelvis utförsbackar men du får även en cykel som är något mer svårmanövrerad. Här spelar även längden på din överkropp in, välj den större ramstorleken om du har en lång överkropp och tvärtom.

Ställ in cykeln så den passar dig

Det finns några allmänna råd gällande inställning av en nyinköpt cykel. Felaktiga inställningar kan göra att du drar på dig skador och cykeln kommer inte heller att vara bekväm att använda. Följande inställningar passar de flesta cyklister:

  • Sadelhöjden är viktig eftersom en för hög sadel kan ge knäprolem och en för utsträckt sittställning. När du sitter normalt och bekvämt på sadeln ska du kunna ha hälen på pedalen när den är i sitt lägsta läge. Använder du cykelskor och klickpedaler kan det vara bra att sänka sadeln något för att få en rundar trampväg.
  • Sadelns längdinställning och vinkel
    Det här är nästan lika viktigt som sadelhöjden. För att din sittställning ska bli optimal bör du justera hur långt bak eller fram sadeln ska vara. Du lossar bultarna som sitter under sadeln för att flytta den antingen framåt eller bakåt. När sadeln är i rätt läge ska du ha en lodrät linje från knäets och rakt genom pedalaxeln när du sitter på cykeln och pedalerna är i vågrätt läge.
  • Höjden på styret och hur långt du vill ha det från sadeln är en smak- och vanesak. Prova dig fram och välj den sittställning som känns bekväm och som passar dig.
  • Broms- och växelreglage är något som många glömmer av att ställa in fast de påverkar din ergonomi när du cyklar. Även här får du prova dig fram och flytta reglagen inåt, utåt, uppåt och neråt i olika vinklar för att hitta det som passar dig bäst. Trots att man inte tror det kan små ändringar göra stora skillnader för cykelglädjen. Om du inte kan göra justeringarna själv, ta hjälp av en cykelhandlare eller cykelreparatör.

När de här inställningarna är gjorda är det bara att ge sig ut njuta av friheten och den gratis träningen som en cykeltur ger.