Cykelsemester

Cykelsemester – Tips

Är du som jag inte intresserad av att bara ligga på en strand på semestern? Vill du hellre ha en aktiv leighet där du upplever saker samtidigt som du rör på dig och får träningsbehovet tillfredställt? Då kan en klättrings-, rid-, vandrings- eller cykelsemester passa dig. Jag har provat alla dessa i flera länder runt om i världen.

Just cykling är bland mina favoritresor för att det kombinerar träning med resor och kultur. Det är bästa sättet att utforska nya regioner. Takten på cyklingen låter dig verkligen se de omgivande städerna och landsbygden på ett sätt som inte är möjligt från ett bil- eller tågfönster. Dessutom låter cykling dig njuta av fantastiska lokala rätter under vägen utan att få dig att känna dig skyldig. På alla resor jag har gjort, i USA och utomlands, har jag träffat fantastiska resekamrater, haft speciella upplevelser på vägen i allt från privata museer och vingårdar till matlagningsklasser. Dessutom har jag lärt mig mycket om regioner jag har trampat igenom.

Sådana resor kan också vara bland de mest stressfria när det gäller planering, speciellt om man väljer att ta en arrangerad gruppresa. De bättre cykelturföretag som jag har rest med har alla haft utmärkta guider med stark lokal kunskap, väl planerade rutter som i allmänhet är mer natursköna och mindre tungt trafikerade av bilar. Dessutom har de valt de bästa ställena att bo på längs vägen eftersom de haft god lokalkännedom.

Bekvämlighet

Cykling
Cykling

Medan fler hardcore-budgetresenärer kan hänga upp cyklarna med rack och bära med sig sina egna väskor, flyttar dessa turarrangörer allt ditt bagage till nästa hotell åt dig. De ger även support vid behov om något skulle gå sönder och de ger detaljerade ruttkartor för dagliga alternativ (vanligtvis några olika längdvägar att välja mellan för att passa alla förmågor). I ökande grad erbjuds deltagarna även förladdade GPS-cykeldatorer med instruktioner tur för tur. För dem som är vana med att resa i hög klass finns det verkliga lyxföretag vars cykelturer kan matcha vilken annan typ av 5-stjärnig semester som helst. I många fall är cyklarna de erbjuder bättre än de man äger själv hemma.

En prisbelönt operatör med toppstandard som jag rest med hade verkligen lagt ner tid på detaljer, bra hotell och noggrann ruttplanering. Men de hade även de allra bästa skräddarsydda cyklarna från den legendariska italienska tillverkaren Bianchi. Vägcyklarna var med lätta aluminiumramar med rejäl stötdämpning, lätta Fulcrum-hjuluppsättningar och 30-växlad Shimano 105-drivlinor för alla förhållanden. De erbjöd också en anpassad Bianchi-hybrid med samma material och komponenter menmed  bredare däck. Satsningen förklarades av deras chef: ”Våra resenärer letade efter en mer högpresterande och lättare cykel. Vi erbjuder också en uppgradering till en elit kolfiberram, med Shimano Di2 (elektronisk växling) på begäran, och vi har samarbetat med cykeluthyrningsleverantörer i Europa som bär de allra senaste high-end road racing-cyklarna.” Med den förklaringen tror jag att ni förstår på vilken nivå de låg när det kom till utrustning.

Själv då, hur ska du klä dig?

Försök ta med snabbtorkande kläder, från underkläder till byxor och tröjor. Undvik om möjligt bomull. Det kan vara en cyklists värsta fiende eftersom den håller fukt och förstärker både värme och kyla. Syntetiska eller syntetiska blandningar är bäst.

Använd vadderade shorts. De gör verkligen cyklandet mer behagligt och de behöver inte vara snäva. Om du vill ha fickor är cykeltröjor ett bra alternativ som har två-tre fickor på baksidan. Fickorna är praktiska för allt från digitala kameror till solskydd. Det är snabbare att ta från en ficka än att kliva av cykeln och söka i din väska.

Cykel vaska
Cykel vaska

Kvällsaktiviteter

Vad gör man på kvällarna då? Tja, det beror en del på vilka resekamrater man har och vilket land och område man befinner sig. Personligen så har jag en del saker jag alltid gör på kvällarna oavsett om jag är på resa eller inte. Det är att spela på reversi och poker stars. Min kvällsrutin för att varva ner innehåller oftast att spela.

Men givetvis måste man ut och uppleva atmosfären av det stället man spenderar natten på också, så trevliga middagar på vingårdar och lokala retauranger är förstås ett måste. En del kvällar blir rätt långa och med stort intag av vin, men de flesta arrangörer kan, om alla är med på det, anpassa tiden man ska iväg på morgonen. Om ni inte morgondagens sträcka är extremt lång så att man måste iväg väldigt tidigt, men det händer inte så ofta.Oftast så finns det mycket utrymme för flexibilitet i de scheman och planeringarna som finns för dagen. Eftersom arrangörerna vill att man ska kunna stanna till lite längre vid någon plats efter vägen om man så skulle vilja, det kan ju hända att man stöter på något oväntat men speciellt som man vill ägna lite tid år. Som en gång när vi hamnade mitt i en lokal festival och blev inbjudna av borgmästaren att sitta vid hans bord under den festliga lunchen. Sånt tackar man förstås inte nej till.