Cykelsemester

Om man har ont om pengar men vill ut och resa är cykelsemester ett bra alternativ. Du kan hålla ner kostnaderna samtidigt som du får se och uppleva en massa olika saker medan du glider fram genom landskapet. Precis som när du kör bil kan du stanna och ta en paus, kanske för att ta några snygga bilder, när du vill. Om det är första gången som man ska ge sig ut på cykelsemester kan det vara lite svårt att veta vad man behöver och hur man ska packa. Behöver du några tips på vägen? Häng med vidare i texten!

Packa på cykeln eller i kärra

När du har bestämt vilket eller vilka resmål du ska cykla mellan är det dags att börja fundera på hur du ska packa cykeln. Klarar du dig med enbart cykelväskor eller behöver du kanske en cykelvagn? Det som avgör är ju till viss del hur länge du har tänkt att vara borta, men ett tips är att packa så minimalt det bara går. På de allra flesta campingar och vandrarhem finns det möjlighet att tvätta kläder, så man behöver i regel inte så mycket med sig. Det du däremot ska vara noga med är att få cykeln genomgången av en cykelhandlare innan du ger dig iväg, packa ner ett ordentligt och välutrustat reparationskit och se till att du har ordentliga regnkläder och regnskydd till tältet, om du ska tälta. Det finns ingenting som tar så mycket kraft och energi som svårlagade punkteringar och blöta kläder.

Provpacka några gånger hemma för att hitta en bra balans på allt när det sitter på cykeln, det kommer göra semestern till en betydligt bekvämare resa. Se också till att du spänner fast allt ordentligt på cykeln.

Fem tips som underlättar cykelsemestern

Det finns några få tips som är bra att ha i åtanke inför en cykelsemester.

  • Använd rätt utrustning. Välj utrustning som du vet fungerar, kläder och skor som inte skaver och framförallt, låna inte en hjälm. Du vet aldrig om en lånad hjälm har varit i backen med en tidigare cyklist eller inte, något som kosta dig livet i en vurpa.
  • Ta med mycket vatten. Det går år mycket vatten när man cyklar, räkna med minst 5 liter per person och dag samt dubbla mängden om det är varmt ute. Se till att ha vattenflaskor lättåtkomligt, helst så du inte behöver stanna varje gång du behöver dricka.
  • Träna ett tag innan du ger dig av på cykelsemester. Det är en sak att cykla fram och tillbaka till jobbet varje dag, en helt annat att spendera timmar på cykel flera dagar i rad. Se till att du är förberedd både fysiskt och mentalt samt att du är bekväm med din utrustning.
  • Nyttja alla växlarna. Strunta i att trampa på i tokfart upp för backar eller komma först fram till nästa stopp. Det enda som kommer hända är att du bränner krut i onödan och i värsta fall skadar dig. Att använda de lägre växlarna kommer att gynna dig.
  • Sätt upp mindre och realistiska mål som håller humöret uppe istället för helt långa och tunga etapper. Du är ute på semester, njut av det.

Med de här tipsen i bakhuvudet kommer din semester bli betydlig mer trivsam. Glöm inte att stanna och njuta av utsikter och sevärdheter längs med vägen.