Cykelutrustning – vad behöver du?

När du har införskaffat en cykel som är anpassad efter underlaget som du tänker cykla på, finns det utrustning som gör att cyklingen blir lättare, roligare och kanske framförallt mer bekväm. Det finns mycket utrustning att välja mellan och här tar vi upp det viktigaste som du behöver för en riktigt rolig cykelsäsong.

Innan vi går in på själva listan börjar vi med den utrustningen som bör vara en självklarhet för alla, hjälmen. Välj en hjälm som har rätt storlek, det vill säga den sitter fast på dit huvud, och som sitter bekvämt. Anpassa också hjälmen efter vilken typ av cykling du ägnar dig åt. Cyklar du på asfalt och i stadstrafik kan en hjälm av airbag-typ vara det bästa valet. Tänker du ägna dig åt downhill och MTB behöver du en helt annan typ av hjälm med hårdare skal eftersom krafterna och farterna bli högre. Oavsett vilken välj du har, byt ut den om du har kört och vält med den eller slagit i den någonstans eftersom den kan ha skador som inte syns. Osynliga sprickor kan kosta dig livet nästa gång du kör omkull.

Skydd, glasögon och handskar

Om du ägnar dig åt downhill eller kör mycket i skogen är det smart att investera i lite extra skydd utöver en rejäl hjälm. Armbågsskydd, knäskydd och ett överkroppsskydd, som täcker ryggrad, bröst och axlar från skador är att rekommendera tillsammans med glasögon. Ett par glasögon skyddar inte bara mot sol och vind när du cyklar utan hindrar även att du får grus, smuts och grenar i ögonen när du cyklar. Det gäller samma sak med glasögon som med hjälm, välj ett par som passar den typ av cykling du ägnar dig åt. Cyklar du både i skogen och på asfalt, investera i ett par olika sorters glasögon. Förutom skydd och glasögon är även handskar något som många cyklister använder sig av när det är ute på sina rundor. Med handskar får man dels ett bättre grepp om styret och dämpning av de vibrationer som uppstår under cyklingen och dels skyddar de dina händer från skrubbsår om du skulle ha oturen att välta. Cyklar du i terräng kan det även vara skönt med lite mer rejäla handskar som skyddar fingrarna från snärtande grenar. Ett par handskar gör också att du håller värmen i händerna om det är kallt ute.

Cykelbyxor och cykelskor

Alla som har provat att cykla en längre tid vet att ett par cykelbyxor är en given och mycket bra investering. Oavsett vilken modell av cykelbyxor du väljer finns det några saker som är bra att ha i åtanke. Vadderingen i grenen, padding, skiljer sig mellan de olika modellerna och tillverkarna. Padding kan ha olika längd och tjocklek samt vara anpassad för kvinnors anatomi och för mäns anatomi. Här finns det ingen genväg utan du får helt enkelt prova dig fram tills du hittar en modell som du trivs med och som passar. Det finns även shorts med padding om du inte vill ha åtsittande cykelbyxor. Ett tips är också att strunta i underkläder. Cykelbyxor med paddning är nämligen tillverkade för att vara närmast kroppen och de allra flesta modeller är tillverkade med antibakteriellt medel som gör att de inte blir ofräscha.

När det gäller skor är den vanligaste frågan, ska de gå att sätta fast i tramporna eller inte. Det är en smaksak men du får avsevärt mycket bättre kraftöverföring och kontroll med fastsittande skor. Dessutom nyttjar du fler muskelgrupper i benen om dina fötter sitter fast i tramporna. Glöm inte att kontrollera så att skornas fästen passar i tramporna innan du köper dem. Skorna ska sitta tight men bekvämt på foten – tårna får inte domna bort – för du ska ha dem på dig i många timmar.