Enhjuling

Enhjuling eller Unicycle som den också kallas är ett enda luftfyllt däck med pedaler, en axel och såklart en sadel. De flesta av oss associerar förmodligen enhjuling med en cirkus eller diverse olika shower. Men faktum är att idag är den så mycket mer än så och numera räknas den också som en sport som både män, pojkar, kvinnor, äldre damer och barn utövar. Att tävla i enhjuling är populärt och VM i enhjuling sker årligen och startade första gången år 1984. VM i enhjuling lockar ungefärliga 1000-2000 personer varje år och arrangeras på flera olika platser i världen. Medan SM i enhjuling har blivit arrangerat av privatpersoner sedan år 2007 och arrangeras sedan 2017 av en enhjulings organisation i Stockholmsförorten Märsta.

Historien bakom enhjulingen

Enhjulingen sägs ha blivit utvecklad utifrån de så kallade höghjulingarna som var mycket populära i slutet på 1800 talet. När vägen inte var helt slät eller när behovet av att bromsa hastigt uppkom stegrade sig höghjulingen. Detta gjorde att den som cyklade höghjulingen vande sig med ett enda hjul och lärde sig därefter att hålla balansen genom att cykla med ett enda hjul istället för två stycken.

Att lära sig cykla med en enhjuling

unicykelsport

Det är inte svårt att lära sig cykla på en enhjuling utan de allra flesta lyckas lära sig relativt snabbt. Däremot kan det kännas hopplöst den allra första början. Ålder när du börjar använda en enhjuling spelar heller ingen större roll och det sägs att med två intensiva dagar eller ungefärliga 1 timme under två veckors tid räcker för att lära sig cykla med en enhjuling. Uthållighet och koordination är två av de största egenskaperna tillsammans med balans såklart som man erfar av att cykla på en enhjuling. Genom att cykla med en enhjuling får man en bra grundträning och en fysik som inte bara är bra till din cykling men också är till nytta i det dagliga livet och faktum är att fördelarna är så pass många att skolorna i Japan numera har cyklar på enhjuling som ett obligatoriskt idrottspass just för att eleverna ska få ut det mesta av de fördelar som cyklingen ger.

Olika enhjulingar och olika tävlingar

Det finns numera en mängd med olika sorters enhjulingar och de avspeglar vad de också används till, freestyle, street och offroad är några olika modeller för att nämna några. En freestyle används precis som det låter till att göra en mängd olika konster med medan en street enhjuling används i olika stadsmiljöer och vid exempelvis olika trappor. Som tidigare nämnt ordnas numera också flera olika tävlingar med enhjulingscykel och flera tävlingsmoment tillkommer hela tiden. Man tävlar oftast individuellt men även discipliner som lag eller i par förekommer, speedtävlingar, hinderbanor och olika bedömningstävlingar är några värda att nämna. 

modern unicykel

Är man intresserad av att köpa en enhjuling så kan man köpa en nybörjarcykel för ungefärliga 1000 kronor men är man intresserad av en mer professionell cykel får man slänga ut allt emellan 2-10 000 kronor. Resan från cirkustältet till gemena man har gått snabbt, men enhjulingen är definitivt här för att stanna.