Fatbike – vad är det?

Du har kanske sett cyklarna med däck som påminner om antika cyklars ballongdäck, fast rejält överdimensionerade sådana. Det är sannolikt en så kallad fatbike du har sett och ägaren är troligen en hängiven freeride-cyklist eller helt enkelt en person som vill kunna cykla året runt, oavsett underlag.

Med en fatbike kan man ta sig fram i stort sett överallt, i snö, över en myr, i strandsand, nerför steniga backar eller på smala skogsstigar. Den största vinsten med en fatbike är kanske känslan av snö yrandes upp i ansiktet en solig vinterdag när himlen är klarblå och snön bländande vit. Med en fatbike finns det i princip inga begränsningar för den som älskar att cykla i olika typer av terräng och miljöer.

Vad är då en fatbike?

Det här helt enkelt en cykelmodell som är specialtillverkad för underlag som cyklister normalt sett håller sig på mils avstånd ifrån. Vem vill halka runt i snön med en cykel eller försöka kämpa sig fram i djup och lös sand? Lösningen på problemet är en ”fatty” eller ”tjockiscykel” som de populärt kallas. Den robusta konstruktionen och stora däck med extrem volym gör att cykeln får ett maximalt flyt på så gott som alla underlag och dessutom klarar att stå emot de flesta väderförhållanden. Du kan ju själv tänka dig vilka möjligheter som dyker upp ihop med en sådan här cykel. Är du less på att åka längdskidor, löpträna med dubbar eller skulle kunna spy på tristessen av att bara träna på löpband för att det är snorhalt ute? Har du en fatbike är det bara att hoppa i cykelskorna, ta på hjälmen och ett par handskar och ge sig ut på ett pass. Med en fatty kan du, om du vågar, prova att cykla från toppen till botten av alpinbacken.

Mer varierad och roligare sommarträning

Det är inte bara på vinterhalvåret som det går att nyttja en fatbike till max. Hur ofta kör du inte samma runda när du cykeltränar just för att det är den enda rundan som finns tillgänglig på grusväg som däcken på din cykel klarar av? Med en fatbike får du näst intill oändliga träningsmöjligheter i och med att du bara kan svänga av vägen och cykla rakt ut i skogen om du vill. Du kan cykla kors och tvärs, upp och ner för backar, på små stigar och ut över myrmark om du vill det. Det är i princip bara din fantasi som sätter gränser för var du tar dig fram. Tänk att ta en cykelrunda på stranden och bygga mindre hopp och rails av stenar och gamla stockar och sedan ta ett skönt dopp innan man cyklar tillbaka hem. Inte dumt alls, eller? Självklart går det även att använda en fatbike för att pendla till och från jobbet eller cykelturer som inte har så mycket med träning att göra. Men det är i terräng som en fatbike kommer till sin fulla rätt och får dig att upptäcka helt nya träningsrundor.