Grymma fördelar med att cykla

De flesta vet att det är bra att röra på sig och att det gynnar såväl kroppen som sinnet. Ett lätt sätt att få in motion i vardagen är att använda cykel. Att cykla är ett behagligt sätt att transporteras, men beroende på intensiteten kan det även vara en högintensiv träningsform.

Naturen

En av de stora fördelarna med att cykla, jämfört med att åka bil eller buss, är att man hinner uppleva mycket mer saker på vägen. I och med att man inte når lika höga hastigheter när man färdas med cykel, hinner man bli medveten om sin omgivning på ett annat sätt. På cykeln blir man mer medveten om var backe, vindpust, temperaturskillnad och vy man åker igenom än om man sitter bakom ett fönster i bilen. Dessutom är cykling ett miljövänligt transportmedel. Med hjälp av den egna energin kan man ta sig på ett snabbt och effektivt sätt mellan olika platser, såväl i som utanför staden. Istället för att använda diesel eller bensindrivna fordon för korta sträckor är det lönt att låta dem ta lite längre tid, men utan påverkan på klimatet.

Trafiken

Trafiken

Trafiken på cykelbanan kan ibland tyckas vara kraftig när man ser cyklister susa förbi. Men att cykla till jobbet kan för många vara en tidssparande åtgärd, eftersom man slipper att sitta i trafikköer och planera dagen utifrån när dessa är som kortast. Om fler väljer att cykla istället för att ta bilen får vi dessutom ett tystare samhälle där det är färre störande ljud från trafiken hörs. Med cykel är det dessutom lättare att ta sig runt i städer, eftersom man kan cykla på gator som är små, där bilar ibland inte får eller kan ta sig in. Istället för att ödsla tid på att hitta en parkeringsplats kan man dessutom parkera sin cykel på gatan. Du kommer därför inte behöva använda dig av parkeringsapplikationer och vara rädd för parkeringsböter ifall du väljer att cykla.

Hälsan

En annan fördel med att välja cykeln är att man får en god motion. Cykling stärker både konditionen som muskelstyrkan i framförallt benen. När man cyklar kan man med hjälp av tempoväxlingar välja vilken typ av motion man eftersträvar. Vill man få ett ordentligt träningspass är cykling ett bra alternativ, men det lämpar sig även för personer som vill ta det lugnt och komma till jobbet i en lagom takt utan att vara helt genomsvettig. Motion verkar stressförebyggande, och cykling kan på så sätt bidra till att man blir piggare, men också mer avslappnad och harmonisk. Människor som motionerar dagligen har en mindre risk att drabbas av demens.Cykling är en sport där det finns en stor variation av aktiviteter för den som är intresserad. Det finns lopp där man cyklar sträckor så som Vättern runt eller runt på olika cyklingsleder runt om i landet. Variationen är stor, exempelvis kan man åka till Åre och åka ned för berget med Mountain bikes. Cykling kan utövas av alla människor som har en någorlunda balans vare sig man är elitidrottare eller amatör. Det finns många fördelar med att cykla, som rör såväl hälsan som ekonomin och effektivisering att göra!