Guide för att välja rätt typ av cykel

Det är inte lätt att välja cykel med tanke på att det är rena rama djungeln av olika typer av cyklar att välja mellan. Därför kan det vara bra att ställa sig några frågor innan köpet för att få ett hum om vilken typ av cykel som blir bäst för sitt behov. Frågorna kan vara – Vad ska cykeln användas till? Är det långa sträckor som ska cyklas? Vilket underlag är det tänkt att cykla på? Dessa är några av de frågor man bör ställa sig innan man ens börjar botanisera bland cyklar.

När man väl har svaren på frågorna kan det vara en bra idé att besöka en butik som säljer hojar av olika slag. Det är svårt att välja cykel, men de i butiken kan hjälpa och guida sitt inköp. Personalen kommer ställa ledande frågor för att på så vis komma fram vilken cykel som blir bäst för sitt cykelbehov. En sak bör man också bestämma sig för innan och det är vilken budget man har för ett cykelköp. För just cyklar är en typisk materialsport och därför är det bra att veta vilken nivå på priset som gäller.

Citybike

Citybike är en den traditionella cykeln som är perfekt för korta sträcker. Vanligtvis så har denna typen av cykel mellan tre till sju växlar. Hojen är bra att ta sig snabbt till och från jobbet, skolan eller tunnelbanan. En citybike kräver inga specialkunskaper att cykla, utan det är bara att sätta sig på sadeln, trampa på och lägga i rätt växlar för att komma framåt.

Mountainbike

Mountainbike används för att ta sig genom en svår terräng och finns för olika inriktningar för att cyklas i olika typer av ojämnt underlag. På denna typen av cykel kan storleken på hjulen variera, samt däcken kan ha varierande utseende beroende på vilken landområde som det ska cyklas på.

Mountainbike
Mountainbike

Elcykeln är en helt vanlig cykel som har en hjälpmotor som drivs av el. Den är perfekt för sådana personer som vill komma fram snabbt och utan någon större ansträngning. Elmotorn har olika effektlägen som man kan välja mellan beroende på hur mycket hjälp cyklisten behöver har. Motorn kan sitta på något av hjulen och batteriet är integrerat i ramen eller pakethållaren.Racers kan också kallas för landsvägscyklar och vikten har en stor betydelse jämfört med övriga cykeltyper. Denna cykeltyp är anpassade för att cyklas långa sträckor och då gäller det att den inte väger för mycket när man trampar mil efter mil. En racer ser annorlunda ut eftersom den har en design som innebär att cyklisten lutar fram för att minska luftmotståndet. Vid köp av en landsvägscykel gäller det att kontrollera avståndet mellan styre och sadel är rätt, så att det känns helt okej och att man sitter bekvämt.

Cykelcross eller som typen kan kallas för, cyclocross, är anpassade för att köras i en tuff skogsterräng över stock och sten. Vissa sträckor får cyklisten hoppa av cykeln för att bära den över hinder. Cykelcrossen är ett mellanting av mountainbike och landsvägsracer. Cykeln har en bra stadga och breda hjul för att få fartstabilitet, men ramen är ändå lätt.