Köpa ny cykel – vad bör man tänka på?

Förr eller senare har trotjänaren till cykel gjort sitt och behöver en ersättare. Kanske upptäcker du då att det har hänt en hel del sedan du senast köpte cykel. Du står helt rådvill framför den djungel av cykel som finns på marknaden i dag och har inte ens en aning om i vilken ände du ska börja. Med hjälp av några enkla frågor kan du minska ner valen till betydligt färre och på så sätt även hitta den cykel som är lämplig för dig och det som du har tänkt att använda den till.

Tio frågor inför cykelköp

Genom att ställa följande frågor till dig själv kan du snabbare och enklare hitta en cykel som passar dig.

  1. Vad ska du använda cykeln till? Ska du cykla fram och tillbaka till jobbet, någon utflykt eller ska du ha den för träning? Kort sagt ska du cykla på asfalt eller i skog?
  2. Hur mycket får cykeln kosta? Sätt en budget från början och håll den. En cykel blir lätt mycket dyrare än man först bestämt.
  3. Var ska du köpa cykeln? Vill du handla av din lokala cykelhandlare, en större sport- eller cykelkedja eller beställa den online? Fördelen med att handla i fysisk butik är att du kan prova olika cyklar och att det är lättar om det uppstår något garantifel.
  4. Vilken storlek ska cykeln ha? En seriös cykelhandlare kan hjälpa dig att prova ut en cykel som passar din längd och kroppsform så att du får en bra cykelställning.
  5. Vad får du för pengarna? Jämför olika cykelmodeller och dess egenskaper med varandra så att du får mest cykel för pengarna.
  6. Vilket rammaterial ska du välja? En ram i aluminium är lite tyngre än en kolfiberram men billigare. Ju mer specialutrustad cykeln är desto mer kostar den.
  7. Har du cykelentusiaster till vänner? Använd dig av deras kunskaper och be om råd. De kan även ha avlagda cyklar av bra kvalitet som du kanske kan få köpa.
  8. Handla vid rätt tidpunkt. Vissa cykelmodeller säljer slut fort. Ett smart drag är att köpa cykel i skiftet mellan vinter och vår, då finns det mycket att välja på, eller framåt hösten, då kan du göra fynd på höstrean.
  9. Kan du meka själv med cykeln? En avancerad cykel kräver mer kunskap. Det går att lämna in cykeln för reparation men det går att spara pengar om du i alla fall kan laga punkteringar och byta en trasig bromsvajer.
  10. Ut och cykla! Det tar lite tid att vänja sig vid en ny cykel och bli inte förvånad om du fort ont både i muskler och rumpa. Ta det lite lugnt i början så vänjer du dig snabbt.

När du har bestämt dig och köpt en ny cykel, glöm inte att bromsar och växlar behöver justeras efter några veckor.

Cykla tillsammans

Även om cykling är en fantastisk sport att utöva på egen hand är det ännu roligare att cykla ihop, oavsett om du bara pendlar fram och tillbaka till arbetet eller använder cyklingen som en träningsform. Det går kanske inte så fort när barnen är med men det är mycket uppskattat med en cykeltur ihop med mamma eller pappa. Glöm inte hjälm!