Mountainbikes fördelar

Att rida mountainbike är något roligt och fartfyllt. Det ger en energikick då man kommer farandes i hög fart nedför en backe. Dock så får man då också cykla runt i fina landskap och just mountainbiken är perfekt för detta med sin storlek och smidighet. Mountainbiken är överlägsen i terräng och kombinerar fart och kontroll på ett bra sätt. Man kan testa mountainbike i till exempel Åre, där de under somrarna hyr ut mountainbikes för att åka runt i uppe fjällen. Det är en väldigt rolig hobby som fler och fler börjar få upp intresset för. Man ska dock alltid se till att ha med sig skydd då det kan gå väldigt snabbt och fallen blir då väldigt hårda som då kan skapa allvarliga skador. Hjälm, knä- och armbågsskydd är att rekommendera, men även ryggskydd för att hålla sin så viktiga ryggrad säker. Att åka mountainbike är något som många familjer gör tillsammans också. Så länge man håller det på en nivå som alla klarar är det en perfekt familjeaktivitet. Mountainbike måste inte heller bara användas i terräng. Utan är också en bra cykel i allmänhet. Det är också ett väldigt bra sätt att motionera på, genom att cykla mountainbike. Det hjälper till att stärka lårmusklerna medan man cyklar runt där i sin coola mountainbike. Vad som är den allra största skillnaden mellan vanliga cyklar och mountainbikes är att de har stötdämpning samt att hjulen som mountainbikecyklarna har är lite tjockare och grövre i mönstret. Detta för att hjulen ska ha så bra fäste som möjligt i de olika terränger som man kan utsätta cykeln för.

Exempel på bra mountainbikes

Det finns många olika mountainbikes att välja mellan. Både väldigt dyra och relativt billiga. Då tillkommer dock frågan om vilka som är populära och anses vara bra. Ett exempel på detta är märket TREK Bikes. Detta amerikanska företag är världsledande inom ny teknologi inom mountainbikes avdelningen. De har olika typer av cyklar för de olika typer av behov man har för sin mountainbike. Till exempel har dom genom år av forskning tagit fram en mountainbike specialgjord just för en kvinnas behov. Där är ramen och däcken annorlunda från hur det vore för en man. Eftersom kropparna är byggda på olika sätt så behöver man något som passar just för individen som använder cykeln.

TREK har också cyklar som har alldeles extra tjocka däck ifrån mountainbikens redan tjockare däck. Denna har de TREK tagit fram just i syftet att användarna ska kunna utforska terräng som de vanliga mountainbikecyklarna inte klarar av. Snö är just en sådan terräng som dessa cyklar med supertjocka däck är perfekt för. Därför är denna typ av mountainbike för den individ som vill kunna cykla året om oavsett väder lag. Förutom den fördelen så är det en väldigt lätt mountainbike att cykla på, även nybörjare borde våga sig på den. Exempel för extrem användning av denna mountainbike är på bergstoppar som kan vara snötäckta för att gå över till torrare men mycket brant terräng.