Mark “The manx missile” Cavendish

Den brittiska tävlingscyklisten Mark Cavendish, född 1985 på Isle of Man, är känd för att vara en snabb spurtare, en kvick tänkare och rapp i munnen.

Inledde karriären med bancykling

Mark Cavendish växte upp på Isle of Man men bor sedan länge i Manchester. 2005 blev han professionell landsvägscyklist för ett tyskt stall som heter Team Sparkasse. I skrivande stund tävlar han för Etixx-Quickstep. Debut på bana för Storbrittannien gjorde han under världscupen i Moskva 2004. Hela 27 etapper av världens största cykellopp, Tour de France, har han vunnit. Bancykling var vad han inledde sin cykelkarriär med. I Samväldesspelen 2006 tog han en guldmedalj för Isle of Man i grenen som kallas scratch. Säsongen 2005 tog han guldmedaljer vid världsmästerskapens madison och poängtävlingen i EM. Samma säsong ställde han även upp i landsvägstävlingarna Tour of Britain och Tour of Berlin.Just karriären som landsvägscyklist började med Team Sparkasse. Efter att ha vunnit två etapper av Tour of Berlin, och poäng- och sprinttävlingen, så fick han chansen att bli professionell cyklist.Hans bästa resultat från augusti, och tills säsongen slutade, var tre andraplatser vid Tour of Britain. De resultaten, plus att han vann en poängtävling, ledde till ett proffskontrakt med det tyska stallet. Åt dem tävlade han mellan 2007 och 2008.

Radade upp segrar

Första säsongen med eliten i landsvägscykling, 2007, startade bra med en seger i Belgiens semiklassiker Scheldeprijs Vlaanderen. Därefter vann han två etapper samt poängtröjan vid Dunkirks fyradagars och även två av etapperna vid Katalonien runt.De goda resultaten gjorde att han blev uttagen till T-Mobile Teams lag till Tour de France 2007. Loppet blev ingen succé dock, Cavendish kraschade i både etapp 1 och etapp 2 så vid etapp 8 valde han att åka hem från tävlingen.Höstsäsongen gick bättre sedan han vann en etapp och prologer vid Post Danmark Rundt, Tour of Britain och Eneco Tour of Benelux. Vid Eneco Tour of Benelux tog han även hem poängtävlingen och i oktober segrade han i etapp 3 på Circuit Franco-Belge.Efter dessa inledande säsongen så blev han en etablerad tävlingscyklist och någon att räkna med vid stora tävlingar och mästerskap.

Fokus på OS

Med många segrar under säsongen 2008 så var fokus på OS. Han deltog i Tour de France trots att man året innan bestämt att han inte skulle göra det under samma år som OS. Den då 23-årige Mark kom hem med sin första seger i en etapp av Tour de France. Han knep femte etappen med stark spurt före de äldre och mer erfarna spurtarna Oscar Freire och Erik Zabel. Bara tre dagar senare gick han först i mål i etapp 8, där stallkamraten Ciolek kom på en andraplats. Han segrade även i både 12:e och 13:e etappen.Olympiska Spelen blev dock inte den framgång han hade hoppats på, han slutade på en niondelpats.

Fokus på OS

Efter den lyckade säsongen, med undantag för OS, så har han tagit seger efter seger i etapper i Tour de France. Han har även bytt stall några gånger och tävlat för såväl brittiska Team Sky som belgiska Omega Pharma-Quick Step.Cavendish har även skrivit självbiografin “Boy Racer”.