Träna inför Vätternrundan

Har du funderingar på att cykla Vätternrundan? Eller kanske redan anmält dig till nästa år? Då är det ett gyllene läge att börja uppladdningen nu. Om det är första gången du ska cykla kan det vara svårt att veta hur man ska lägga upp träningen för att ta sig runt den avlånga sjön och orka backarna. Här kommer några tips som kanske kan vara till hjälp på vägen.

Träningsmängd på cykel

Det är bara att ställa in sig på att det behövs en del timmar på cykeln för att Vätternrundan ska bli en hyfsat trevlig och inte enbart smärtsam upplevelse. Räkna med att du behöver ha minst 100 mil från cykelpass i kroppen innan du står på startlinjen. En siffra som kan vara svår att greppa så här kommer ett räkneexempel för att förtydliga det hela. Säg att du cyklar med en snittfart på 20 km/h, då tar en mil 30 minuter. 30 minuter/mil gör att det tar 50 timmar att cykla 100 mil. För att få ihop 50 timmar med snittfarten 20 km/h får du räkna med 4 timmar i veckan under minst 12 veckor före Vätternrundan. Alla är olika och har olika förutsättningar för hur många träningstimmar det går att samla ihop samtidigt som man råddar vardagspusslet. Klarar du att hålla ett högre snittempo än 20 km/h kommer du avverka 100 mil på kortare tid, något som gör att allt du cyklar utöver det blir bonusmil.

Cykelträna i blockperiodisering

Ifall du börjar din uppladdning när det är 12 veckor kvar kan du dela upp veckorna i tre block med fyra veckor i varje. Försök cykelträna tre gånger i veckan och dela upp träningen på olika varianter av pass; distanspass (lite längre och med låg intensitet) och två intervallpass (kortare och med hög intensitet). Var tredje vecka är det bra att ha en vilovecka, vilket inte innebär att du slutar cykla utan att du sänker intensiteten. När du genomför hård träning bryter du ner dina muskler som sedan återhämtar sig när du tränar lättare eller har helvila. Efter en lugn vecka med lätt träning är din kropp starkare och klarar av den belastning som ett nytt träningsblock innebär. Innan du ställer dig på startlinjen i Motala är det också en bra idé att ha cyklat ett eller ett par långpass, för att känna lite hur det känns. Du behöver inte nödvändigtvis cykla 30 mil men passet bör åtminstone vara en dag långt så att kroppen är förberedd på det som komma skall.

Vad gör du om du blir sjuk?

Om du skulle ha oturen att bli sjuk eller skada dig finns det en gyllene regel att använda sig av: försök aldrig att ta igen ett pass som du har missat. Missar du ett pass, lägg det bakom dig och fokusera på nästa istället. Annars är risken att du tränar för mycket och mer än kroppen klarar av på kort tid, vilket gör dig mer sliten och mottaglig för sjukdomar. Tänk också på att aldrig träna om du har feber eller halsont. Lätt förkylning är inget hinder, förutsatt att du känner dig frisk i övrigt, men det är bättre att vila en dag extra om du känner dig osäker. Det kommer gynna dig i längden.